Έχεις ήδη κολλήσει το μικρόβιο του surf και αν και χειμώνας πηγαίνεις και κάνεις όποτε βγάζει κύμα! Έχει έρθει η ώρα να αγοράσεις την πρώτη σου στολή!
Τι πρέπει να προσέξεις για να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή?!
Βρεθήκαμε στα headquarters της αντιπροσωπείας Vissla και Sisstrevolution στην Αθήνα όπου και πήραμε πολύτιμες συμβουλές, ενώ παράλληλα δοκιμάσαμε διάφορες στολές για να δούμε τις διαφορές τους. Είμαστε πανέτοιμοι τώρα να αγοράσουμε αυτή που μας ταιριάζει! Διαβάστε παρακάτω για να είστε και σεις!
Ας δούμε τα βασικά:
Πάχος στολής
Το πάχος της στολής έχει να κάνει με το πόσο ζεστούς θα μας κρατάει στο νερό, αλλά και για πόση ώρα. Όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία του νερού εκεί όπου θα κάνουμε surf, τόσο πιο μεγάλο πάχος θα χρειαστεί να έχει η στολή που θα φοράμε. Το πάχος της στολής το μετράμε σε millimeters, τα οποία αναφέρονται σε δύο ή τρία βασικά μέρη της. Κορμός, στήθος και πλάτη, καθώς και το πάνω μέρος των ποδιών, το ένα μέρος. Ώμοι, χέρια και κάτω μέρος ποδιών το άλλο. Για παράδειγμα όταν έχουμε μια στολή 4/3, το πρώτο νούμερο το 4, σημαίνει ότι το πάχος της στολής μας στα πρώτα σημεία του σώματος που αναφέραμε είναι 4 mm, ενώ στα υπόλοιπα σημεία 3 mm.
Στην Ελλάδα για τους μήνες Δεκέμβρη μέχρι και Μάρτιο θα χρειαστούμε μια στολή με πάχος 4/3 ή 5/4. Οτιδήποτε πιο παχύ θα ήταν υπερβολή, ενώ μια πιο λεπτή στολή, πχ. 3/2, δε θα σας κρατήσει τόσο ζεστούς για την αντίστοιχη ώρα μέσα στο νερό. Στόχος μας είναι να νιώθουμε άνετα και να μην κρυώνουμε, για τουλάχιστον 1 ½ με δύο 2 ώρες που διαρκεί συνήθως ένα ωφέλιμο χειμερινό surf session.
Συμπέρασμα: Επιλέγουμε πάχος στολής ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει το νερό στα μέρη που θα σερφάρουμε. Αν έχουμε ευαισθησία στο κρύο βάζουμε κάτι παραπάνω, καλύτερα να ζεσταινόμαστε παρά να κρυώνουμε.
Μέγεθος
Οι στολές βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη και φόρμες. Υπάρχουν ανδρικές, γυναικείες και παιδικές στολές η καθεμία με ιδιαιτερότητες που ταιριάζει στο κάθε σώμα. Πλέον έχουν προστεθεί ακόμα περισσότερα νούμερα, για να καλύψουν όλους τους σωματότυπους.
Κάποιοι, κάποιες από εμάς μπορεί να είμαστε ψηλοί αλλά αδύνατοι ή πιο κοντοί, αλλά γεμάτοι. ‘Υπάρχει η δυνατότητα πια να βρούμε τη στολή που μας ταιριάζει γάντι.
Στα μεγέθη των στολών εκτός από extra small, small, medium, large, extra large, πλέον έχουν προστεθεί και large small, ή medium tall κλπ.
Έτσι μπορούμε να επιλέξουμε αυτήν με την καλύτερη εφαρμογή σχεδόν σα να την έφτιαχναν πάνω μας.
Τι σημαίνει όμως καλή εφαρμογή σε μια στολή; Σε αντίθεση με άλλα αθλητικά ρούχα ή περιβολές που μπορεί να έχουμε συνηθίσει, η στολή του surf πρέπει να μας είναι τσίτα. Στενή σα να φοράς ένα κολάν σε όλο το σώμα, τόσο που μπορεί να σου δημιουργεί και την αίσθηση της δυσφορίας, ειδικά τις πρώτες φορές που θα τη φορέσεις. Δύσκολο να τη βάλεις δύσκολο και να τη βγάλεις! Όμως θα ανοίξει μην τρομάζεις!
Ο λόγος που πρέπει να είναι τόσο στενή είναι επειδή είναι φτιαγμένη ώστε να εγκλωβίζει το λίγο νερό που αναγκαστικά θα περνάει και το οποίο θα παίρνει τη θερμοκρασία του σώματος. Αν περνάει πολύ νερό την πατήσαμε. Δε θα λειτουργήσει με αποτέλεσμα να κρυώνεις.
Συμπέρασμα: Η στολή που θα επιλέξουμε θα πρέπει να μας είναι κολλητή, παντού σε όλα τα σημεία του σώματος (εκτός από τις μασχάλες, ώστε να μη μας εμποδίζει στο paddling) και να νιώθουμε ότι μας στενεύει, χωρίς βέβαια να μας πνίγει ή να ασφυκτιούμε!
Ποιότητα-Ελαστικότητα
Όπως σε όλα έτσι και στις στολές θα βρούμε πολλές διαφορετικές ποιότητες, ανάλογα όχι μόνο με τη μάρκα, αλλά και με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε κάθε στολή. Έτσι σε όλες τις εταιρίες θα βρει κανείς από basic μέχρι πολύ εξελιγμένες στολές. Επειδή όσο και να μη θέλουμε κάποιες φορές να το παραδεχτούμε, η σχέση ποιότητας – τιμής είναι υπαρκτή, ισχύει σε γενικές γραμμές ότι οι πιο ακριβές στολές είναι και πιο ποιοτικές.
Για χρόνια οι στολές υποβάλλονται σε δοκιμασίες από τον μέσο καθημερινό surfer μέχρι και τον pro και οι εταιρίες στοχεύουν να τις κάνουν όλο και καλύτερες. Με τα μέσα που υπάρχουν και την τεχνολογία που κάνει ραγδαία άλματα σε όλους τους τομείς, είναι λογικό μια στολή δεκαετίας να μην έχει καμία σχέση με μια τωρινή.
Η ελαστικότητα, πέρα από τον τρόπο κατασκευής, το είδος των ραφών και τα πάνελ της στολής, είναι ένα από τα κύρια σημεία που την κάνει να ξεχωρίζει ποιοτικά. Το νεοπρέν το κυρίως υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή της, πρέπει να είναι ελαστικό, ελαφρύ και να στεγνώνει γρήγορα. Όλα αυτά μαζί με το πιο σημαντικό, να σε κρατάει ζεστό. Το surf είναι απαιτητικό άθλημα και οι κινήσεις που κάνει το σώμα στο σανίδι, είναι σα να κάνεις γιόγκα σε fast forward οπότε καταλαβαίνεις ότι η στολή σου δε πρέπει να σε εμποδίζει να κινείσαι με ευκολία και άνεση.
Συμπέρασμα: Ψάχνουμε τη στολή που να τα έχει όλα αυτά στο μεγαλύτερο δυνατό μέτρο. Είστε έτοιμοι να επενδύσετε; Η συμβουλή μας είναι ότι αξίζει να επενδύσεις σε κάτι τόσο τεχνικό όπως μια καλή στολή κι ας την πληρώσεις πιο ακριβά. Το πρώτο μέλημά σου στο νερό είναι να αισθάνεσαι ασφάλεια και άνεση. Μια καλή στολή σου τα προσφέρει αυτά ενώ παράλληλα θα κρατήσει και περισσότερο από μια basic αλλά πιο οικονομική.
Συνοψίζοντας
Δοκιμάστε την στολή προτού την αγοράσετε!
Επιλέξτε σύμφωνα με τα δικά σας κριτήρια και το που κάνετε εσείς surf και όχι οτιδήποτε έχει να σας προτείνει κάποιο site ή άλλος!
Μη τσιγκουνευτείτε στη στολή. Αξίζει την επένδυση!
Ευχαριστούμε πολύ την Descent Stories και τις εταιρίες Vissla και Sisstrevolution Greece για τις πολύτιμες συμβουλές, την περιήγηση και τις δοκιμές που κάναμε στο χώρο τους!
Comentarios